ДруштвоПолитика

Зувдија Хоџић: СПЦ је унутрашњи непријатељ и окупатор Црне Горе

Патријарх Иринеј каже да му је горе него што му је било у усташкој Хрватској. Ту је и Амфилохије који упорно дјелује са клерофашистичких и клеронационалистичких позиција, настојећи да рехабилитује четништво, идеологију каме и кокарде .

Јавни позив, боље рећи пријекор и упозорење припадницима бошњачког, албанског и хрватског народа да се не мијешају у односе „међу православном браћом“, је јасна шовинистичка и националистичка порука, каже у интервјуу Викенд новинама академик Црногорске академије наука и умјетности и предсједник СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе Зувдија Хоџић.

„Шта значи јавни позив, боље рећи пријекор и упозорење припадницима бошњачког, албанског и хрватског народа да се не мијешају у односе “међу православном браћом”? Зар порука није јасна, шовинистичка и националистичка: Црна Гора није и њихова држава, ми смо већина и само се ми питамо. То је наше право. Како видим то? Као срачунато да се поремете међунационални односи и Црна Гора учини рањивијом. Да ли би такво “право” признали косовским* Албанцима у односу на тамошње Србе“, казао је Хоџић

Академим ЦАНУ је прокоментарисао и најављени Закон о слободи вјероисповијести:

Ко се буни? Коме смета Закон о слободи вјероисповијести? Само Српској православној цркви, која је због непостојања таквог закона, узурпирала државну имовину, продавала земљу, узимала новац од вјерског туризма и рентијерства, стварајући огромну економску моћ. Држава не да је није у томе ометала, него је и финансијски и на други начин помагала, финансирала је изградњу храма у Подгорици, изградњу пута до Острога, ослобађала је дажбина и слично. Економску моћ и огроман новац Српска православна црква је користила и користи за идеолошко-политичко дјеловање на штету Црне Горе, за посрбљавање црногорског народа.

По Хоџићевим ријечима, сада је, у фокусу наводна угроженост српског народа у Црној Гори.

Патријарх Иринеј каже да му је горе него што му је било у усташкој Хрватској. Ту је и Амфилохије који упорно дјелује са клерофашистичких и клеронационалистичких позиција, настојећи да рехабилитује четништво, идеологију каме и кокарде. Отворено вријеђа црногорски народ, понижава државу, вријеђа партизане, НОБ и Тита, гради и разграђује, узурпира, буни. Ево најављује и изношење моштију Светог Василија из Острога у Никшић – као што су шетали мошти цара Лазара и довели до крвопролића и стотине хиљада убијених“, поручио је Хоџић.

„Вјерске заједнице су законом одвојене, што је добро и за њу и за њих, потврда демократске, етичке и идеолошке зрелости црногорског друштва насталог на партизанским, да не кажем комунистичким темељима. Али, сигурни у себе и државу, потцијенили смо “спољњег и унутрашњег непријатеља”, што је искористила Српска православна црква и поклопила духовни и територијални простор Црне Горе. Амфилохије је умијећем и беспризорношћу постао економска сила. Наравно, Српска православна црква ће то богатство, а не вјеру, бранити свим што јој буде доступно и дозвољено„, казао је академик ЦАНУ.

ИН4С

Покажи више
Back to top button
Close
Close