Политика

УСВОЈЕН ЗАКОН О СЛОБОДИ ВЕРОИСПОВЕСТИ, УХАПШЕНИ ПОСЛАНИЦИ ДЕМОКРАТСКОГ ФРОНТА

Црногорска полиција ухапсила је 22 особе, укључујући и 18 посланика Демократског фронта, недуго пошто су одбачени сви амандмани те странке на Закон о слободи вероисповести. Седница парламента је, после серије инцидената и привођења посланика ДФ-а, настављена. Усвојен Закон о слободи вероисповести.

Полиција је ухапсила све посланике Демократског фронта и још четири особе, недуго пошто је у начелу усвојен Закон о слободи вероисповести и одбијени амандмант ДФ-а, што је покренуло серију инцидената, јављају подгорички медији.
Инцидент се догодио после одбијања три амандмана које је Митрополија доставила преко Демократског фронта. У скупштинској сали је бачена димна петарда, настало гурање, свађа, вика, по речима појединих посланика почупани су и микрофони са стола председавајућег и у сали је интервенисало додатно скупштинско обезбеђење.
Полиција је у две марице одвела посланике ове странке у подгорички центар безбедности, а посланица Демократског фронта Марина Јочић је позвала грађане Црне Горе да изађу на улице.
Приведене су укупно 22 особе, укључујући 18 посланика Демократског фронта.
Посланик Демократског фронта Славен Радуновић објавио је снимак из полицијске марице која је посланике те странке превозила у центар безбедности и том приликом навео да је у инцидентима повређен Милан Кнежевић.
Недуго посла хапшења, испоред подгоричког центра безбедности окупило се неколико десетина грађана, укључујући и чланове породица ухапшених посланика.
“Колегама сам изрекао меру удаљења са седнице. Они не могу присуствовати седницама наредних 15 дана”, рекао је председник црногорског парламента Иван Брајовић.
Седница парламента је, после хапшења посланика Демократског фронта, настављена, а свих 45 присутних посланика владајуће Демократске партије социјалиста, СД-а, Либералне партије, Бошњачке странке, Хрватске грађанске иницијативе, Форце и СДП-а изгласало је закон о слободи вероисповести.
Реагујући на гласање у парламенту, Демократски фронт је оценио да је закон усвојен у “атмосфери тоталне диктатуре”.
“После киднаповања посланика ДФ-а из Скупштине Црне Горе, режим је у атмосфери тоталне диктатуре, уз аплауз, усвојио срамни закон против Српске православне цркве”, објавио је Демократски фронт на Фејсбуку.
Нешто раније, посланик Демократског фронта Андрија Мандић рекао је да седница неће бити одржана “док се полиција не обрачуна” са посланицима његове странке.
“Ми смо спремни да се бијемо са вама, свему смо наредни, ово је наш дом, ми смо посланици. Ово није ваш дом. Седница се неће наставити док се обезбеђење не обрачуна са ДФ-ом”, рекао је Мандић.
“Ми смо рекли да смо спремни да погинемо за нашу цркву, то вечерас демонстрирамо”, рекао је Мандић.
Привођењу посланика Демократског фронта претходио је врео дан у Црној Гори, пошто су противници доношења закона о слободи вероисповести блокирали путеве и поставили барикаде у Подгорици.
Телевизија Црне Горе јавила је и да је због блокаде путева на неколико места у тој држави било ухапшених, укључујући и свештеника СПЦ.
Извор: rts.rs
Покажи више
Back to top button
Close
Close