Вести

Хероји наших дана: Троје ватрогасаца из Бара одбило да асистира полицији. Неће на свој народ!

Од ових барских ватрогасаца је затражено да конкретно асистирају полицији код тунела “Созина”, гдје се очекивало да ће верници из Бара, Сутомора и Вирпазара блокирати саобраћај на дан када је усвоје закон који дискримкнише Српску православну цркву и њену Митрополију Црногорско – приморску.

Ватрогасци из Бара – Бојан Рукавина, Владимир Ђурановић и Никола Ђурановић одбили су да асистирају полицији у сузбијању протеста православних вјерника који се не слажу са Законом о вјерским заједницама усвојеним у Скупштини прије неколико ноћи, и против њих је покренут дисциплински поступак због тога.

Од ових барских ватрогасаца је затражено да конкретно асистирају полицији код тунела „Созина“, гдје се очекивало да ће верници из Бара, Сутомора и Вирпазара блокирати саобраћај на дан када је усвоје закон који дискримкнише Српску православну цркву и њену Митрополију Црногорско – приморску.

Он је на свом ФБ профилу објавио Одлуку о покретању дисциплинксог поступка, која му је је данас уручена.

У образложењу се наводи да је Рукавина одбио налог командира Службе заштите и спашавања Бар, односно да је одбио да асистира МУП-у из Бара.

„МУП је тражио од припадника Службе заштите и спашавања присуство једног возила и два ватрогасца ради обезбјеђења магистралног пута према тунелу Созина. Именовани је одбио усмено наређење командира наводећи да не жели да изађе на интервенцију“, наводи се у одлуци Службе заштите и спашавања.

Одлука

 

Одлука

Овај гест поздравили су бројни грађани, а ово су само неки од коменатра подршке.

„Ватрогасци који, као што и врапци на грани знају само не они који су надљежни, немају ни најосновнију опрему. Али, зато треба да “асистирају” полицији у репресивним мјерама према грађанима који имају Уставом загарантовано право на протест… Подршка нашем “чемпресару” Бојан Рукавина и колегама“, написао је грађански активиста Мирсад Кургаш.

Упознајте Бојана. Бојан је херој нашег времена. Бојан је постао ватрогасац како би чувао грађане и радио за опште добро а не да би добијао наређења да као ватрогасац штити једну партију од грађана. Бојан неће на свој народ по цијену свега. Бојан има лавље срце. Буди као Бојан Рукавина“, написао је активиста Алаксандар Драгићевић.

Примјери чојства и јунаштва. Бојан Рукавина добар човјек, ватрогасац, чемпресар, опозиционар, који је свој позив изабрао да би спасавао грађане и имовине а не да би помагао полицији у батињању, одбио да изађе да асистира истој тој полицији која знамо како поступа са онима који демонстрирају. И колико видим, спреман да сноси санкције, као што је то чинио и док смо бранили чемпресе и све друго. То су велики људи око нас“, написао је политички аналитичар Стефан Ђукић.

Они су „Барском порталу“ казали да су поносни на своју одлуку и да ће остати истрајни у том опредјељењу без обзира на могуће посљедице. Бојан Рукавина није православне вјероисповјести, али јесте солидаран са грађанима који се противе наказној политици режима, и због тога смо веома захвални – казао је  Никола Ђурановић.

Подсјетимо, прије овог геста тројице барских ватрогасаца никшићки полицајац Милоје Шћепановић одбио је да пендреком иде на суграђане који протестују због истог закона и вратио униформу и оружје Управи полиције, након чега га је митрополит Црногорско-приморски Амфилохије одликовао.

IN4S

 

Покажи више
Back to top button
Close
Close