Вести

IZNENADjENjE ZA PREDSEDNIKA: Vučića u Crnoj Gori čeka Vladika Atanasije Jevtić

Iz izvora bliskih pravnom timu Mitropolije crnogorsko-primorske koji je zasedao sinoć u proširenom sastavu sa pravnim timom Eparhije budimljansko-nikšićke, saznajemo da će predsednika Srbije u Crnoj Gori najverovatnije dočekati umirovljeni Episkop yahumsko-hercegovački Atanasije koji je jedan od članova Episkopskog saveta u Crnoj Gori.

Prema rečima našeg izvora, generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković pozvao je Episkopa mileševskog Atanasija Rakitu i zamolio ga da on dočeka Vučića u Pljevljima, na šta mu je Episkop mileševski odgovorio da to nije dobro jer bi takav čin podelio narod i politizovao mirne crkveno-narodne proteste koji su do sada tekli bez i jednog incidenta. Ubrzo je usledio urgentan poziv iz Patrijaršije u kom je Vladiki mileševskom poručeno „da se ne igra glavom i da dočeka predsednika Vučića onako kako dolikuje“.

Vladika mileševski je o ovome informisao Episkopski savet u Crnoj Gori i prema našim saznanjima umirovljeni Episkop Atanasije Jevtić, koji je poznat po otvorenim kritikama upućenim predsedniku Vučiću ali i Sinodu SPC, rekao je da će u tom slučaju on podržati Episkopa mileševskog i doći da zajedno dočekaju predsednika i pred narodom ga pita da li ga je sramota zbog svega što radi sa narodom i Crkvom na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori.

Vladika Atanasije Jevtić otvoreno se pobunio i protiv dodeljivanja ordena Svetoga Save predsedniku Vučiću na proslavi 8 vekova autokefalnosti SPC. On je tada istakao da se većina Episkopa protivi ovakvoj odluci Sinoda SPC. On je potom u znak protesta Patrijarhu Irineju vratio panagiju koju mu je Patrijarh kao i svim Episkopima dodelio u čast jubileja Autokefalnosti Srpske Crkve. Potom je umirovljenji Episkop zahumsko-hercegovački uputio i otvoreno pismo predsedniku Vučiću u kome ga je kritikovao „da je privatizovao i nebesku i zemaljsku Srbiju, i kao svaki neokomunistički mutant proglasio sebe za samozvanog boga i gospodara neba i zemlje, odreditelja i presuditelja sudbine Srbije i srpskog naroda u oba sveta i oba veka, u istoriji i metaistoriji”.

Cetinje info

Покажи више
Back to top button
Close
Close