Политика

“Milo i Vučić su dva oka u glavi u stvaranju spornog Zakona u Crnoj Gori”

Gosti najnovijeg izdanja emisije “Utisak nedelje” bili su Mlađan Đorđević, bivši savetnik predsednika Borisa Tadića, Gojko Perović, rektor Bogoslovije svetog Petra Cetinjskog, Aleksandar Olenek, predsednik Građanskog demokratskog foruma, i istoričar Nikola Samardžić, potpisnik “Apela 88”. Tema sporni Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

– Pred izglasavanje Zakona nimali smo samo jedan sastanak kratki, bez radne grupe, totalni veo tajnosti. On je korao da se doinese javno, antiustavan je i diskrimintatorski. Srposka pravoslavna crkva se otima. Traži se papiri Crkve od pre 100 godina – rekao je na početku Perović.

Otac Gojko PerovićOtac Gojko Perović

Međutim, Olenek je replicirao:

– Ovo ide u korist jedne strane, prećutkuje se druga strana. Ovoi što smo čuli je jednostran prikaz. Ono što je suština, Crna Gora ima institucije, Ustavni sud, koji će odlučliti da li je to u skladu sa Ustavom. Ovim zakonom se ne otima, ovo je jedna manipulacija i laž! Ako dođe do Ustavnog suda i, kasnije Evropskog suda, zna se šta će biti. U Srbiji je Patrijaršija u vlasništvu Srbije. Potpisnici “Apela” su osvetlali obraz Srbije devedesetih, a i sada su u pravu.

Aleksandar Olenek, Foto: Printscreen/EONAleksandar Olenek, Foto: Printscreen/EON

Đorđević je istakao da je kriza u Crnoj Gori scenario dva autoritarna režima.

– U Crnoj Gori je donet Zakon na neustavan način, to nije uopšte zakon, nigde u svetu to nema, uperen je protiv SPC i srpskog naroda. On je antievropski i anticivilizacijski.ž i ograničava pravo imovine. Zar Sveti Sava treba da dokazuje vlasništvo Milu Đukanoviću? U Crnoj Gori se pojavila živa Crkva, protestuju i ateisti, i članovi DPS, i muslimani, i Crnogorci. Milo Đukanović hoće da napravi Crkvu, koja nikada nije imala autokefalnost. Ovo je scenario gde se igraju dva autoritarna režima. Vučić je spaljivao zastavu Crne Gore uz pomoć Saveza za Srbiju – dodao je Đorđević.

Mlađan Đorđević, Printscreen/EONMlađan Đorđević, Printscreen/EON

Samardžić je bio za dijalog.

– Imamo i ljudsku i versku krizu, doneli su Zakon u dva ujutru, pod pritiskiom opozicije i svih ostalih, žele da uređuju odnose u Crnoj Gori. Treba podržati opoziciju da uđe u dijalog i podržati našu Crkvu u Crnoj Gori. To će zatvoriti besmislene razgovore, ušli smo duboko u istoriju. Ne želim da preuzimamo upravu nad Crnom Gorom, a da mi odgovorno uspostavimo novi oblik odnosa sa susedima, a Crna Gora nije sused, već sa njima možemo opet u zajedništvo.

Nikola Samardžić, Printscreen: EONNikola Samardžić, Printscreen: EON

Đorđević zna odakle je krenuo Zakon, “apel”…

– Apel je potpisao Beba Popović, a vi ste ga potpisali, vas 88. Vas su narod, Crkva, metropolija demantovali, “apel” je zato besmislen. Vi ocenjujete Srbiju. Ko to ugrožava državnost Crne Gore? Milo i Vučić su dva oka u glavi. Njabolji saradnici. Krši se imovina i sloboda veroispovesti. Nacisti i komunisti su ovo nekad podržavali – istakao je Đorđević.

Покажи више
Back to top button
Close
Close